Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Luxembursko má obavy o svojho obyvateľa, ktorého čaká v Iráne poprava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Islamská republika začala tvrdo zasahovať proti vlne protivládnych demonštrácií a oznámila najmenej 11 trestov smrti v súvislosti s týmito protestmi.

Luxemburg 23. decembra (TASR) - Luxembursko vyjadrilo Iránu obavy o jedného zo svojich obyvateľov, ktorého v islamskej republike údajne zadržali a hrozí mu tam poprava, informovala v piatok luxemburská vláda. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn zatelefonoval vo štvrtok iránskemu partnerovi Hosejnovi Amírovi Abdollahjánovi, aby spolu situáciu vyriešili, uvádza sa v oznámení.

Luxembursko neuviedlo meno zadržaného, ale opísalo ho ako "obyvateľa Luxemburska iránskeho pôvodu, ktorý bol podľa dostupných informácií zrejme zatknutý a odsúdený na trest smrti".

Islamská republika začala tvrdo zasahovať proti vlne protivládnych demonštrácií a oznámila najmenej 11 trestov smrti v súvislosti s týmito protestmi.

Zatiaľ nie je jasné, či medzi týmito odsúdenými je aj luxemburský obyvateľ. Šéf diplomacie Asselborn však využil telefonát na "naliehavú žiadosť v prospech iránskych demonštrantov, ktorí riskujú svoje životy, aby dosiahli dodržiavanie svojich základných práv, a predovšetkým tých demonštrantov, ktorí sú odsúdení na smrť".

V oznámení luxemburského ministra sa nespomínala odpoveď iránskeho partnera.