Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Luxembursko ohlásilo ďalšie uvoľnenie koronavírusových reštrikcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Luxemburské úrady v pondelok zaregistrovali iba jeden nový prípad infekcie. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sa s koronavírusovým ochorením COVID-19 stále nachádzajú štyria pacienti.

Luxemburg 25. mája (TASR) - Reštaurácie a kaviarne v Luxembursku môžu po niekoľkých týždňoch karanténnych opatrení, ktoré si vynútila pandémia COVID-19, opäť privítať svojich zákazníkov.

Od stredy budú môcť obslúžiť hostí na vonkajších terasách, od piatka aj vo vnútri barov, oznámil v pondelok luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Medzi jednotlivými stolmi bude musieť byť minimálna vzdialenosť 1,5 metra a pri vstupe do zariadení bude povinné tvárové rúško.

V piatok sa otvoria aj všetky obchody a fitnes centrá, ktoré nemajú kúpeľnú zónu. Povolené budú aj podujatia s účasťou nad 20 osôb, ak účastníci zachovajú spoločenský odstup dva metre alebo budú mať tvárové rúško, dodal Bettel. Premiér ako príklad uviedol športové udalosti, návštevy kín a náboženské obrady. Detské ihriská zostanú naďalej uzavreté.

Uvoľnenie reštrikcií je možné vzhľadom na priaznivý vývoj situácie v tejto malej krajine zomknutej medzi Nemeckom, Belgickom a Francúzskom.

Luxemburské úrady v pondelok zaregistrovali iba jeden nový prípad infekcie. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sa s koronavírusovým ochorením COVID-19 stále nachádzajú štyria pacienti.

"Vírus však ešte nie je preč," upozornil premiér s tým, že určité reštrikcie musia preto zostať naďalej v platnosti.

Počet ľudí, ktorých v Luxembursku pozitívne testovali na nový druh koronavírusu, bol v pondelok večer na čísle 3993, ochoreniu v krajine dosiaľ podľahlo 110 osôb. Celkovo od vypuknutia pandémie v Luxembursku otestovali 68.107 ľudí.