Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Luxembursko uvoľní pandemické nariadenia

Ilustračná snímka, koronavírus, rúško. Foto: TASR/AP

Počet nových infekcií vo veľkovojvodstve klesol v priemere z 550 na 167 infekcií za deň.

Luxemburg 5. januára (TASR) - Luxembursko od budúceho týždňa uvoľní svoje koronavírusové obmedzenia vzhľadom na klesajúci počet prípadov infekcie. Oznámil to v utorok luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Od pondelka budú môcť byť za striktných podmienok opäť otvorené obchody. V školách sa začne znova vyučovať bez dištančného systému, zatiaľ čo svoju činnosť obnovia aj športové a kultúrne organizácie, dodal predseda vlády.

Reštaurácie a bary však zostanú zatvorené do konca januára. Uvoľní sa tiež zákaz nočného vychádzania, ktorý sa bude začínať o dve hodiny neskôr - o 23.00 h namiesto 21.00 h.

Reštrikcie týkajúce sa zhromažďovania zostávajú v platnosti, povolené je iba stretávanie sa s maximálne dvoma osobami z jednej domácnosti. Na stretnutiach viac než štyroch ľudí je povinné nosiť rúško, povedal Bettel.

Počet nových infekcií vo veľkovojvodstve klesol v priemere z 550 na 167 infekcií za deň. "Situácia je rôznorodá a zostáva napätá, ale smerovanie je správne," tvrdí premiér.

"Január bude kritickým mesiacom," uviedla luxemburská ministerka zdravotníctva Paulette Lenertová. Podľa jej slov ju teší, že predvianočné opatrenia prinášajú želané výsledky. O znení príslušnej legislatívy bude parlament hlasovať ešte tento týždeň.