Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Luxemburský premiér v Boroďanke odsúdil nezmyselnú krutosť a násilie

Muž prechádza na bicykli okolo činžiaka zničeného ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka na predmestí Kyjeva počas 109. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 12. júna 2022. Foto: TASR/AP

Bettel zverejnil aj fotografie zo svojej návštevy, na ktorých vidno, ako sa rozpráva s miestnymi obyvateľmi neďaleko ich zničených domov.

Kyjev 21. júna (TASR) - Vojnou zničené predmestie ukrajinskej metropoly Kyjev, Boroďanka, je symbolom "nezmyselnej krutosti a násilia", povedal v utorok počas návštevy Ukrajiny luxemburský premiér Xavier Bettel. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Boroďanka "trpela až do bodu úplnej deštrukcie ruskou agresiou a dnes je symbolom nezmyselnej krutosti a násilia. Nič nedokáže vyjadriť hrôzu toho, čo sa tu udialo," napísal luxemburský premiér na sociálnej sieti Twitter.

Bettel zverejnil aj fotografie zo svojej návštevy, na ktorých vidno, ako sa rozpráva s miestnymi obyvateľmi neďaleko ich zničených domov. Na jednej z fotografií objíma ženu v čiernej šatke, píše AP.

Predtým oznámil, že do Kyjeva prišiel ukázať "solidaritu Luxemburska s ukrajinským ľudom". "Pretože kým bude trvať ruská vojna, Luxembursko stojí pri Ukrajine," napísal.

Bettel je ďalším z vysokopostavených zahraničných politických predstaviteľov, ktorý pricestoval do Kyjeva po minulotýždňovej návšteve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskeho premiéra Maria Draghiho a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Na separátnu návštevu Ukrajiny počas uplynulého týždňa prišiel aj britský premiér Boris Johnson.

Buča, Boroďanka, Irpiň a ďalšie predmestia Kyjeva sa stali symbolom údajných ruských zločinov po tom, čo tam po stiahnutí ruských vojakov začiatkom apríla zostali zničené celé obytné oblasti a našli sa stovky tiel zabitých civilistov, pripomína AFP.

Úrady v Kyjeve v utorok oznámili, že v oblasti naďalej nachádzajú telá obetí pokusu Ruska obsadiť ukrajinskú metropolu. Doposiaľ ich našli 1333, pričom 300 ďalších ľudí je naďalej nezvestných.