Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

M. Dzurinda: Balkán sa môže stabilizovať aj keď SR neuzná Kosovo

Foto: TASR

Zároveň zdôraznil, že základný dôraz v dialógu medzi oboma partnermi by mal byť kladený na decentralizáciu štátnej správy a individuálne práva občanov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Skutočnosť, že Slovenská republika neuznala nezávislosť Kosova, nie je prekážkou pre stabilizáciu Západného Balkánu, ale naopak, umožňuje Slovensku prispievať k pozitívnym tendenciám v Srbsku, Kosove i celom regióne. Na stretnutí s kosovskými poslancami, ktorí sú na návšteve SR, to uviedol poslanec a člen Zahraničného výboru NR SR Mikuláš Dzurinda.

"Nepôjde to však bez reforiem ekonomického, sociálneho a právneho prostredia v krajine. Kľúčom pre perspektívu Kosova aj regiónu je zlepšenie susedských vzťahov medzi Prištinou a Belehradom," uviedol Dzurinda. Zároveň zdôraznil, že základný dôraz v dialógu medzi oboma partnermi by mal byť kladený na decentralizáciu štátnej správy a individuálne práva občanov. Slovensko je jedna z piatich krajín EÚ, ktoré doteraz neuznali nezávislosť Kosova.

Návšteva, ktorá je organizovaná kosovskou pobočkou British Council, je zameraná predovšetkým na nadviazanie a rozvíjanie relevantných kontaktov v SR a získanie poznatkov o reformách v ekonomickej a sociálnej oblasti.

TASR o tom dnes informovala asistentka Mikuláša Dzurindu Viktória Jančošeková.