Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trasu s rakvou Thatcherovej lemovali jej sympatizanti i odporcovia

Britský premiér David Cameron prednáša reč počas pohrebu bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej v Katedrále sv. Pavla v Londýne 17. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Na bezpečnosť budú dohliadali tisíce policajtov. Niektorí komentátori naznačili, že dôraz budú klásť na prevenciu narušenia sprievodu ohlásenými demonštráciami.

Londýn 17. apríla (TASR) - Londýnska Katedrála sv. Pavla bola dnes dejiskom pohrebných obradov bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, ktorá zomrela minulý pondelok vo veku 87 rokov.


Omšu celebroval dekan katedrály David Ison, ktorý na úvod povedal, že prítomní sa "prišli poďakovať za život a prácu Margaret Thatcherovej, za jej oddanosť Bohu... vzdať veľkú vďaku za jej vodcovstvo, jej odvahu, pripomenúť si hodnoty, ktoré vyznávala, ideály, v ktoré verila, jej dôstojnosť, neochvejnosť, pracovitosť, láskavosť, jej záujem o blahobyt jednotlivca". Vyzval prítomných, aby sa modlili za národ, vzdávali vďaku za jeho tradíciu slobody, parlamentnú demokraciu, i za tých, ktorí sú zarmútení a chorí.

Počas omše zazneli dve čítania - prvé z Listu Efezanom prečítala 19-ročná Thatcherovej vnučka Amanda a druhé z Evanjelia sv. Jána premiér David Cameron.

Na snímke truhlu s pozostatkami bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej vynášajú z Katedrály sv. Pavla v Londýne 17. apríla 2013.
Foto: TASR/AP


Kázeň predniesol londýnsky biskup Richard Chartres. Pripomenul, že "po búrke života v politických diskusiách, nastal veľký pokoj". Pripomenul, že Thatcherová mala osud podobný ostatným ľuďom. "Ležiac tu, je jednou z nás," uviedol. Dodal, že dnešný deň nie je vhodný na debatu o Thatcherovej politickom dedičstve.

Spomenul peripetie barónkinho života i jej schopnosť prihovoriť sa ľuďom, žartovať s nimi i na vlastný účet. Pripomenul však aj príhodu, keď sa deväťročný chlapec Thatcherovej v liste pýtal, či aj ona robí zlé veci, lebo otec mu pri večernej modlitbe povedal, že všetci ľudia robia zlé veci, iba Ježiš bol výnimkou. Thatcherová - ako uviedol biskup - jeho list brala vážne a vlastnoručne mu odpísala, že "nech sa akokoľvek snažíme, nikdy nemôžeme byť takí milí, láskaví a múdri ako Ježiš. Prídu chvíle, keď urobíme alebo povieme niečo, čo sme nechceli a budeme to ľutovať. Je to akoby sme sa - ty a ja - snažili namaľovať obraz - nikdy sa nám to nepodarí tak dobre ako veľkým umelcom. Takže ani náš život nemôže byť taký dobrý ako Ježišov".




Ako pripomenul biskup, hlavným zmyslom kresťanských pohrebov je posolstvo, že "po smútku a spomienkach prichádza nádej". Na záver citoval z diela T. S. Eliota, keď povedal: "Čo my voláme začiatok, je často koniec. A urobiť koniec, znamená urobiť začiatok. Koniec je tam, odkiaľ začíname".

Po biskupovom príhovore nasledovali ekumenické modlitby duchovných anglikánskej, katolíckej a metodistickej cirkvi, v ktorej Thatcherovú vychovali.

Foto: TASR/AP


Požehnanie nad rakvou udelil arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Po ňom rakvu s pozostatkami, za ktorými kráčali členovia rodiny, ako aj kráľovná Alžbeta II. s manželom princom Philipom a cirkevní hodnostári, vyniesli z Katedrály sv. Pavla, odkiaľ ich previezli na cintorín Kráľovskej nemocnice v Chelsea.

Podľa informácií z úradu britského premiéra lady Thatcherová si želala, aby jej pohreb sprevádzala britská hudba, vrátane diel skladateľov ako Henry Purcell, Edward Elgar či Ralph Vaughan Williams. Zazneli aj dobre známe hymny, vrátane Love Divine od Charlesa Wesleyho, Requiem Gabriela Faurého, či básne Wordswortha a T.S. Eliota.

Telesné pozostatky previezli dnes dopoludnia z Westminsterského paláca do chrámu sv. Klementa, čo je hlavný chrám Kráľovských vzdušných síl, kde truhlu zahalenú britskou vlajkou s vencom z bielych ruží s kartičkou s nápisom "Milovanej matke - zostaneš v našich srdciach" od jej dcéry Carol a syna Marka po krátkom obrade, modlitbách a požehnaní preložili na voz ťahaný koňmi a previezli do Katedrály sv. Pavla, kde sa uskutočnila pohrebná omša.

Foto: TASR/AP


Truhlu s pozostatkami sprevádzali príslušníci britského námorníctva, námornej pechoty, škótskej gardy, velšskej gardy, kráľovského delostrelectva, ženijného pluku, výsadkárskeho pluku, gurkhského streleckého pluku a kráľovských leteckých síl.

Foto: TASR/AP


Trasu pohrebného sprievodu, ktorý ulicami Londýna prechádzal za zvukov vojenskej hudby, lemovali zástupy ľudí - niektorí tlieskali, mávali britskými vlajočkami či hádzali kvety, ale iní aj pískali a bučali. Podľa spravodajcu britskej rozhlasovej a televízie stanice BBC sa Thatcherovej sympatizanti snažili niekedy potleskom prehlušiť protesty odporcov politiky expremiérky.



Na rozlúčke s Thatcherovou sa zúčastnila aj britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel, princ Philip, ako aj vyše 2300 hostí zo 170 krajín. Medzi nimi je 11 úradujúcich predsedov vlád, bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger a bývalý americký viceprezident Dick Cheney.

Po obrade v Katedrále sv. Pavla a prevoze rakvy na cintorín Kráľovskej nemocnice v Chelsea bude ešte dnes nasledovať kremácia, ktorá sa uskutoční v úzkom rodinnom kruhu.





TASR prináša profil zosnulej niekdajšej predsedníčky britskej vlády Margaret Thatcherovej, prvej ženy v tejto funkcii v Spojenom kráľovstve.

Dlhoročná členka a líderka Konzervatívnej strany Margaret Thatcherová sa 3. mája 1979 stala prvou ženou v kresle predsedu vlády Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Jej volebný úspech sa potom zopakoval ešte dva razy.

V prvom volebnom období bolo jej úlohou zvrátiť ekonomický pokles v krajine. Premiérka sa usilovala o vytvorenie hospodárstva založeného na slobode a hospodárskej súťaži. Presadzovala ekonomický liberalizmus, znižovanie daní, obmedzovanie imigrácie, obmedzovanie vplyvu odborov a silnú samostatnú zahraničnú politiku.

Stala sa symbolom rozhodnosti a neústupnosti, čo jej prinieslo prezývku "Železná lady". Verila v slobodné podnikanie a v minimálne zásahy štátu. Uprednostňovala nepriame dane, zoškrtala rozpočet, privatizovala štátny majetok a prepúšťala.

Keďže aj po jej zásahoch nezamestnanosť stále rástla, na konci prvého volebného obdobia volebné preferencie konzervatívcov klesali. Od volebného neúspechu Thatcherovú napokon zachránil rozhodný postoj v otázke Falklandov, ktoré v roku 1982 obsadila Argentína. Víťazná vojna o tieto ostrovy v Atlantickom oceáne Margaret Thatcherovú opätovne vyniesli na čelo vlády aj v roku 1983.

V druhom volebnom sa období Thatcherová zamerala na hospodárske reformy. Jedenásť mesiacov nechala baníkov na severe Anglicka štrajkovať proti prepúšťaniu a zatváraniu baní. Nakoniec boli jej reformy potichu akceptované. V ekonomike jej pomohlo celosvetové oživenie, ale aj ropné vrty v Severnom mori. Ekonomický rozmach jej umožnil v roku 1987 suverénne vyhrať už tretie voľby.

V nasledujúcich troch rokoch sa však dostala do problémov. Radikálne reformy najmä v zdravotníctve a školstve, ako aj pokus o daňovú reformu narážali na tvrdý odpor verejnosti. Thatcherovej obľúbenosť klesala. Labouristi chytali druhý dych.

Na jeseň 1990 čelila premiérka ťažkým problémom. Z vlády jej odchádzali ministri, v doplňovacích voľbách konzervatívci prehrávali. Proti premiérke sa vo vedení jej strany formovala opozícia. Hoci v prvom kole volieb predsedu strany vyhrala, v druhom kole ju odvolali. Demisiu podala 22. novembra 1990. O päť dní neskôr sa predsedom Konzervatívnej strany stal dovtedy málo známy John Major a zaujal kreslo premiéra.

"Železná lady" v roku 1990 opúšťala úrad ako najdlhšie vládnuci britský premiér v 20. storočí a druhý najdlhšie úradujúci šéf britskej exekutívy vôbec (po lordovi Liverpoolovi). Jej úspech vyplýval z ekonomických reforiem a nefalšovaného vlastenectva – nekompromisnej obhajoby britských národných záujmov. Margaret Thatcherová vrátila Veľkej Británii sebavedomie.

Margaret Hilda Thatcherová, rodená Robertsová, sa narodila 13. októbra 1925 v malom meste Grantham v rodine úspešného obchodníka. Vyštudovala chémiu, v roku 1947 sa vydala za bohatého obchodníka Denisa Thatchera, priviedla na svet dvojičky, vyštudovala právo na Oxforde.

V roku 1959 získala za Konzervatívnu stranu kreslo v Dolnej snemovni. V roku 1970 si energickú političku vybral Edward Heath za ministerku pre vedu a vzdelávanie. Štyri roky pred príchodom na Downing Street 10 ju v roku 1975 zvolili za predsedníčku Konzervatívnej strany. Jej politika sa stala pojmom - thatcherizmus.

V roku 1990 získala Rad za zásluhy a v roku 1992 doživotný titul barónky. Je autorkou dvoch memoárových titulov: Roky na Downing Street (1993) a Cesta k moci (1995).

Po sérii problémov so srdcom v 90. rokoch sa Thatcherová utiahla do ústrania.

Thatcherová sa v júni 2010 vrátila na krátku návštevu do londýnskeho sídla predsedu vlády na Downing Street. Asi 45 minút tam bývalá konzervatívna politička strávila so súčasným novým premiérom Davidom Cameronom pri šálke čaju.

Bývalá britská premiéra Margaret Thatcherová zomrela 8. apríla 2013 vo veku 87 rokov po mozgovej príhode.