Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

M. WLACHOVSKÝ: Odovzdával som poverovacie listiny šéfovi W. Churchilla

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je Miroslav Wlachovský, bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky vo Veľkej Británii. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je Miroslav Wlachovský, bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky vo Veľkej Británii.

Bratislava 28. augusta (TABLET.TV) - Miroslav Wlachovský vyše štyri roky slúžil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky pri Dvore sv. Jakuba v Londýne, čo je oficiálny názov funkcie veľvyslanca v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.

Po návrate na Slovensko porovnáva svoje skúsenosti z diplomatických misií v USA a v Británii. Na prvé osobné stretnutie s kráľovnou Alžbetou II. si spomína slovami: "Odovzdával som poverovacie listiny človeku, ktorý bol šéfom Winstona Churchilla."

V rozhovore s Pavlom Demešom sa Wlachovský dotkol aj nadchádzajúceho britského referenda o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii: "Vsadil by som na to, že Británia zotrvá v Únii. Moja obava skôr smeruje k tomu, že referendá sú veľmi nevypočítateľný nástroj zisťovania nálad obyvateľstva."

Pre Slovákov je Veľká Británia hneď po Českej republike najatraktívnejšou krajinou Európskej únie, žije tam a pracuje okolo 200 000 našincov. Podľa Wlachovského slovenskú komunitu v Británii najlepšie vystihuje fakt, že je mladá a dynamická. Väčšina sa do Británie presídlila až po roku 2004.


CD KLUB 2015-08-28 by terazmedia