Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

MAAE: Dohoda AUKUS nesmie predstavovať riziko šírenia jadrových zbraní

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, v pondelok 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

Agentúra musí v konečnom dôsledku zabezpečiť, aby z tohto projektu nevyplývali žiadne riziká šírenia jadrových zbraní, uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Ženeva 14. marca (TASR) — Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) musí zabezpečiť, aby dohoda Austrálie, Británie a Spojených štátov o ponorkách s jadrovým pohonom nepredstavovala riziko šírenia jadrových zbraní. Podľa agentúry AFP to v utorok uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

"Agentúra musí v konečnom dôsledku zabezpečiť, aby z tohto projektu nevyplývali žiadne riziká šírenia jadrových zbraní," povedal Grossi v reakcii na dohodu aliancie spomínaných troch štátov, združených v aliancii AUKUS, a obavy štátov ázijsko-tichomorského regiónu, napríklad Číny.

Austrália v pondelok oznámila, že kúpi až päť amerických ponoriek s jadrovým pohonom a potom postaví nový model vybavený americkou a britskou technológiou. Americký prezident Joe Biden v súvislosti s týmto zámerom zdôraznil, že Austrália, ktorá sa pred 18 mesiacmi stala súčasťou aliancie AUKUS, takto nezíska jadrové zbrane.

Tým, že Austrália bude mať ponorky poháňané jadrovými reaktormi, sa však zaradí do elitného klubu a na čelo úsilia vedeného Spojenými štátmi o potlačenie vojenskej expanzie Číny, poznamenala AFP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin v utorok v reakcii na dohodu AUKUS vyhlásil, že "najnovšie spoločné vyhlásenie USA, Spojeného kráľovstva a Austrálie ukazuje, že tieto tri krajiny sa čoraz viac vydávajú na nesprávnu a nebezpečnú cestu v prospech vlastných geopolitických záujmov a úplne ignorujú obavy medzinárodného spoločenstva".

Wang obvinil tieto krajiny v z podnecovania pretekov v zbrojení a povedal, že bezpečnostná dohoda je "typickým príkladom mentality studenej vojny".

Predaj ponoriek "predstavuje vážne riziko šírenia jadrových zbraní a porušuje zámery a ciele Zmluvy o nešírení jadrových zbraní", upozornil Wang na pravidelnej tlačovej konferencii v Pekingu.

Ku kritike AUKUS sa v utorok pridal aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý Západ obvinil z podnecovania konfrontácie v ázijsko-tichomorskom regióne.