Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Agentúra pre atómovú energiu je znepokojená jadrovým programom Iránu

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

MAAE v správe odhaduje, že Irán obohatil 62,8 kilogramu zásob uránu na 20 percent a 2,4 kilogramu uránu na úroveň 60-tich percent.

Viedeň 1. júna (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyjadrila znepokojenie, že Irán neobjasnil otázky týkajúce sa možných nedovolených jadrových aktivít. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP.

MAAE minulý týždeň oznámila, že sa s Iránom dohodli na predĺžení dohody o monitorovaní jadrových aktivít Teheránu do 24. júna.

V správe zverejnenej v pondelok generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi "vyjadril obavy, že technické diskusie medzi agentúrou a Iránom nepriniesli očakávané výsledky", odkazujúc na debatu o sporných lokalitách v Iráne.

MAAE tvrdí, že výsledky jej inšpekcie preukázali "jasný náznak toho, že jadrový materiál a/alebo zariadenie kontaminované jadrovým materiálom sa nachádzalo" na troch nelegálnych miestach, používaných najmä začiatkom nového tisícročia.

V ďalšej správe MAAE tiež uvádza, že zásoby obohateného uránu v Iráne v súčasnosti presahujú 16-násobok limitu stanoveného v jej dohode so svetovými mocnosťami z roku 2015. Podľa MAAE celkove zásoby obohateného uránu v Iráne predstavujú 3241 kilogramov.

MAAE v pondelkovej správe odhaduje, že Irán obohatil 62,8 kilogramu zásob uránu na 20 percent a 2,4 kilogramu uránu na úroveň 60-tich percent.

Podľa uvedenej jadrovej dohody, známej tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), môže Irán obohacovať urán najviac na úroveň 3,67 percenta.

Diplomati sa vo Viedni aktuálne usilujú zachrániť jadrovú dohodu, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť krajín. Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Irán však v súčasnosti urán obohacuje na ďaleko vyššiu úroveň, ako mu táto dohoda povoľuje.