Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

MAAE: Severná Kórea zrejme pripravuje ďalší test jadrových zbraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Agentúra zaznamenala náznaky aktivít aj v stredisku jadrového vedeckého výskumu Njongbjon, kde sa v minulosti vyrábalo plutónium.

Viedeň 6. júna (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok uviedla, že Severná Kórea sa zrejme pripravuje na uskutočnenie ďalšieho testu jadrových zbraní. Vyplýva to z pozorovania podzemnej testovacej oblasti v dedine Pchunggje na severe KĽDR, kde bolo údajne znova otvorené jedno z odpaľovacích síl. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

"Pokračovanie severokórejského jadrového programu je jasným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," uviedol v pondelok vo Viedni šéf MAAE Rafael Grossi.

KĽDR vykonala v Pchunggje v rokoch 2006–2017 šesť skúšobných explózií. MAAE zaznamenala náznaky aktivít aj v stredisku jadrového vedeckého výskumu Njongbjon, kde sa v minulosti vyrábalo plutónium. Keďže KĽDR neumožňuje medzinárodné inšpekcie vo svojich jadrových zariadeniach, MAAE ich sleduje pomocou družíc.

Južná Kórea a Spojené štáty v pondelok ráno spoločne vystrelili osem balistických rakiet krátkeho doletu na ciele vo Východočínskom mori. Stalo sa tak deň po tom, ako ukončili spoločné cvičenie v blízkosti Kórejského polostrova, ktoré KĽDR považuje za provokáciu.

Urobili tak v reakcii na rovnaký krok Severnej Kórey, ktorá takéto strely skúšobne odpálila v nedeľu. KĽDR od začiatku tohto roku vykonala už 18 raketových testov. Pchjongjang chce podľa názoru odborníkov modernizovať svoj arzenál rakiet a tiež navýšiť tlak na Washington, aby predložil konkrétne návrhy na nové rokovania.

USA majú v Južnej Kórei na odstrašenie samozvanej jadrovej veľmoci KĽDR umiestnených 28.500 svojich vojakov. Cieľom spoločných skúšobných odpálení striel silami Južnej Kórey a USA bolo demonštrovať schopnosť rýchlo zareagovať na krízové udalosti a vykonať okamžité presné údery na miesta, odkiaľ sa podnikajú provokácie.

Balistické rakety predstavujú spravidla strely zem-zem, avšak v závislosti od spôsobu výroby dokážu niektoré niesť aj jadrové hlavice, vysvetľuje DPA.