Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

MAAE má od Ruska informácie o zadržanom riaditeľovi elektrárne

Na videosnímke zo 7. augusta 2022 pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily, pracuje tam však ukrajinský personál.

Kyjev 1. októbra (TASR) - Ukrajina v sobotu vyzvala na okamžité prepustenie riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorého v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Kyjev rozhodne odsúdil "nezákonné zadržiavanie" riaditeľa ZAES Ihora Murašova.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu uviedla, že Rusko ju informovalo, že "generálny riaditeľ jadrovej elektrárne v Záporoží bol dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky".

Ani MAAE, so sídlom vo Viedni, bezprostredne neposkytla bližšie informácie, dodala AP.

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, v sobotu uviedol, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do mesta Enerhodar.

"Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Ihora Murašova a jeho osude," píše sa vo vyhlásení agentúry.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení deklarovalo, že "tento zločin je ďalším aktom štátneho terorizmu zo strany Ruska a predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite prepustiť."

Šéf Enerhoatomu Petro Kotin vo svojom vyhlásení zdôraznil, že Murašov ako generálny riaditeľ nesie hlavnú a výlučnú zodpovednosť za jadrovú a radiačnú bezpečnosť elektrárne a jeho zadržanie môže ohroziť jej prevádzku.

Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily, pracuje tam však ukrajinský personál.

Hovorcovia Enerhoatomu v sobotu pre agentúru AP uviedli, že zamestnanci ZAES musia podávať hlásenia aj do ruskej štátnej agentúry Rosatom, ktorá prevádzkuje ruské jadrové elektrárne.

Murašov bol proti odovzdaniu ZAES pod správu Rosatomu, ale hovorcovia Enerhoatomu nevedeli potvrdiť, či to bol dôvod jeho zadržania a únosu.

Podľa hovorcov Enerhoatomu mal Murašov prístup k bezpečnostným kódom, koordinoval všetky práce v elektrárni, zabezpečoval dodržiavanie protokolov a podával správy do Kyjeva. Ukrajinské úrady ho poverili vedením elektrárne niekoľko dní pred vpádom ruských jednotiek na Ukrajinu.

Napriek tejto situácii Enerhoatom uviedol, že nestratil spojenie s elektrárňou a jej personál naďalej do Kyjeva hlási všetky dôležité parametre o jej fungovaní.

Elektráreň sa počas vojny opakovane dostala do krížovej paľby, z ktorej sa Rusko a Ukrajina obviňovali navzájom.

Elektráreň je pre Rusko strategickou trofejou a je súčasne jedinou jadrovou elektrárňou, ktorá sa ocitla v ohnisku modernej vojny: aktívne boje v jej blízkosti znamenajú, že elektrinu zrejme nezačne vyrábať tak skoro, a to ani v prípade, že by Rusko do elektrárne dosadilo vlastné vedenie a špecialistov.

ZAES je podľa AP "mestom v meste" - pred vojnou v nej pracovalo približne 11.000 ľudí.

Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v piatok formálne anektovalo. Kyjev a Západ označili tento krok za nelegitímny a protirečiaci medzinárodnému právu. Neuznali ani tzv. referendá na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré ich anexii predchádzali.