Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

MAAE odsúdila obsadenie ukrajinských jadrových elektrární Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa informácií Moskvy ruské jednotky ovládli oblasť okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou svojho druhu na Ukrajine.

Viedeň 3. marca (TASR) - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odsúdila obsadenie jadrových zariadení na území Ukrajiny ruskou armádou. Príslušnú rezolúciu podľa diplomatických zdrojov odmietli podporiť iba Rusko a Čína, zástupcovia 26 krajín hlasovali za a päť sa zdržalo, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

V priebehu ruskej invázie na Ukrajinu sa podľa Rady guvernérov MAAE výrazne zvýšilo riziko jadrovej havárie s ďalekosiahlymi dôsledkami. Kroky Ruska na Ukrajine "spôsobili vážne a bezprostredné ohrozenie bezpečnosti týchto zariadení a ich civilných zamestnancov", konštatuje sa v rezolúcii.

Podľa informácií Moskvy ruské jednotky ovládli oblasť okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou svojho druhu na Ukrajine. Samotná elektráreň je z pohľadu MAAE tiež pod ruskou kontrolou, aj keď ju naďalej obsluhujú ukrajinskí zamestnanci a zostáva pod dohľadom úradov v Kyjeve.

Ruskí vojaci navyše minulý týždeň krátko po začiatku invázie, ktorú Moskva označuje za "špeciálnu operáciu", ovládli odstavenú elektráreň v Černobyle, kde došlo v roku 1986 k výbuchu reaktora. Ďalšie dve zariadenia, v ktorých sa skladuje jadrový odpad, boli počas bojov poškodené, k úniku rádioaktívneho žiarenia však nedošlo, uvádza MAAE.