Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

MAAE: Práce na likvidácii Fukušimy prebiehajú pozoruhodným tempom

Pohľad na poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima v Okumamači na severe Japonska, archívne foto. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že proces likvidácie elektrárne môže trvať až štyri desaťročia.

Tokio 19. mája (TASR) - Práce na likvidácii jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú v roku 2011 zasiahla vlna cunami, zaznamenali pozoruhodný pokrok. Vo štvrtok to uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Grossi počas dvojdňovej návštevy Japonska navštívil fukušimskú elektráreň, aby si urobil obraz o priebehu likvidačných prác. Podľa vlastných slov bol "prekvapený pozoruhodným pokrokom, ktorý sa napriek pandémii dosiahol za posledné dva roky".

Očakáva sa, že proces likvidácie elektrárne môže trvať až štyri desaťročia. Z poškodených reaktorov treba odstrániť palivové tyče a zbaviť sa aj kontaminovanej rádioaktívnej vody, ktorá je momentálne uskladnená v obrovských nádržiach. Japonská vláda plánuje túto vodu prečistiť, zbaviť všetkých rádionuklidov a následne vypustiť do oceánu.

Grossi vo videu z Fukušimy, ktoré uverejnil na Twitteri, uviedol, že vypúšťanie vody "sa uskutoční v úplnom súlade s medzinárodnými normami a pre životné prostredie nebude predstavovať žiadnu hrozbu". Tento plán si totiž vyslúžil kritiku od miestnych rybárov, ako aj Číny aj Južnej Kórey.

Pri pobreží Japonska došlo 11. marca 2011 k podmorskému zemetraseniu s magnitúdou 9,0. Výsledné cunami poškodilo elektráreň natoľko, že došlo okrem iného k prehriatiu troch jej reaktorov. Išlo o najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu reaktora černobyľskej atómovej elektrárne v roku 1986.