Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

MAAE tvrdí, že Irán inštaluje nové zariadenia na obohacovanie uránu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

MAAE informovala svojich členov, že Teherán ju oboznámil s tým, že v zariadeniach na obohacovanie uránu v Natanze a Fordú dal nainštalovať ďalšie kaskády.

Viedeň 14. júna (TASR) - Irán ďalej rozširuje svoje jadrové kapacity, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok, len týždeň po tom, ako Rada guvernérov MAAE schválila uznesenie kritizujúce nedostatočnú spoluprácu Teheránu s MAAE, informovala v noci na piatok agentúra AFP.

MAAE informovala svojich členov, že Teherán ju oboznámil s tým, že v zariadeniach na obohacovanie uránu v Natanze a Fordú dal nainštalovať ďalšie kaskády.

AFP objasnila, že kaskáda je séria centrifúg - strojov používaných v procese obohacovania uránu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller v reakcii na najnovšiu správu MAAE uviedol, že "objasňuje, že Irán má v úmysle pokračovať v rozširovaní svojho jadrového programu spôsobmi, ktoré nemajú žiadny dôveryhodný mierový účel." Miller zdôraznil, že "Irán musí bezodkladne spolupracovať s MAAE, aby plne implementoval svoje právne záväzné záväzky".

Podľa MAAE je Irán jediným štátom bez jadrových zbraní, ktorý obohacuje urán na vysokú úroveň 60 percent – tesne pred zbraňovou kvalitou –, pričom stále hromadí veľké zásoby uránu.

MAAE uviedla, že Teherán výrazne posilnil svoj jadrový program a teraz má dostatok materiálu na výrobu niekoľkých atómových bômb.

Táto islamská republika postupne odstupovala od svojich záväzkov v rámci jadrovej dohody, ktorú uzavrela so svetovými mocnosťami v roku 2015.

Táto prelomová dohoda poskytla Iránu úľavu od západných sankcií výmenou za obmedzenie svojho jadrového programu. Zmluva však "padla" v roku 2018 po jednostrannom odstúpení Spojených štátov za vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Snahy o oživenie dohody zatiaľ zlyhali.