Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

MAAE v Iráne našla častice uránu obohatené na úroveň 83,7 percenta

Na archívnej snímke iránska vlajka veje pred budovou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni 10. júla 2019. Foto: TASR/AP

Blíži sa to k 90-percentnému obohateniu potrebnému na výrobu jadrovej bomby.

Viedeň 28. februára (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok uviedla, že v Iráne zaznamenala častice uránu obohateného na 83,7 percenta. Blíži sa to k 90-percentnému obohateniu potrebnému na výrobu jadrovej bomby. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

MAAE v správe uvádza, že vysoko obohatené častice s obsahom 83,7 percenta izotopu uránu 235 sa našli vo vzorke odobranej 22. januára v zariadení Fordú.

Iránska vláda v spojitosti s týmto nálezom uviedla, že počas procesu obohacovania (uránu) "mohli nastať neúmyselné výkyvy". Debaty o možnom pôvode týchto častíc podľa MAAE pokračujú.

Odhadované iránske zásoby obohateného uránu podľa MAAE viac než 18-krát prekročili limity vyplývajúce z dohody medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015.

Táto dohoda zaviedla obmedzenia jadrového programu Iránu vrátane stanovenia limitu na obohacovanie uránu, pripomína AFP. Šestica krajín následne uvoľnila ekonomické sankcie voči Iránu. Spojené štáty však v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpili.

Irán odvtedy dohodu opakovanie porušil a obohacoval urán aj nad povolenú úroveň.

MAAE opakovane upozornila, že nedokáže naplno monitorovať iránsky jadrový program, pretože Teherán začal vo februári obmedzovať prístup inšpektorom.

Rokovania o obnovení dohody z roku 2015 v súčasnosti stagnujú, pripomína AFP.