Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

MAAE vyjadrila znepokojenie nad útokmi na jadrové zariadenia Ukrajiny

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi Foto: TASR/AP

Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Nachádza sa pritom v oblasti, ktorú Moskva v septembri anektovala.

Viedeň 18. novembra (TASR) - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prijala vo štvrtok rezolúciu vyjadrujúcu "vážne znepokojenie" nad tým, že Rusko neuposlúchlo výzvy na zastavenie útokov voči jadrovým zariadenia na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Rada guvernérov, a síce vrcholný orgán MAAE pozostávajúci z 35 členských krajín, vyzvala schválenou rezolúciou Moskvu, aby sa "vzdala svojich nepodložených nárokov na vlastníctvo Záporožskej atómovej elektrárne". Na Moskvu tiež apeluje, aby z tejto elektrárne "okamžite stiahla svojich vojakov a ďalších predstaviteľov" a aby zastavila všetky svoje útoky a ďalšie konanie proti tejto elektrárni aj iným jadrovým zariadeniam na Ukrajine.

Návrh rezolúcie predložili Rade guvernérov MAAE Kanada a Fínsko. Spomedzi 35 členských krajín ho podporilo 24, povedali AFP dvaja nemenovaní diplomati. Proti sa vyslovili len Rusko a Čína. Hlasovania sa zdržali Pakistan, India, Juhoafrická republika, Namíbia, Keňa, Vietnam a Saudská Arábia a dve ďalšie krajiny sa na hlasovaní nezúčastnili.

Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Nachádza sa pritom v oblasti, ktorú Moskva v septembri anektovala.

ZAES bola od marcového obsadenia Rusmi opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa už celé mesiace navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Šéf MAAE Rafael Grossi minulý týždeň uviedol, že presvedčiť Rusko a Ukrajinu, aby vytvorili tzv. ochrannú zónu okolo tejto elektrárne je "veľmi komplikované", prisľúbil však, že v tejto veci "nestratí trpezlivosť".

"Je to veľmi zložité vyjednávanie... pretože sa týka dvoch krajín, ktoré sú vo vojne a žiadne rokovania medzi sebou v skutočnosti nevedú," povedal Grossi na okraji klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte.