Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

MAAE:Výpadok prúdu v Černobyli veľmi neovplyvnil bezpečnosť elektrárne

Na archívnej snímke z 27. apríla 2021 kryt nad poškodeným reaktorom Černobylskej jadrovej elektrárne v Černobyle. Foto: TASR/AP

Podľa oznámenia ukrajinského prevádzkovateľa prenosových sústav Ukrenergo bola elektráreň "úplne odpojená od elektrickej sústavy".

Viedeň/Kyjev 9. marca (TASR) - Odpojenie bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli nemá výrazný vplyv na jej bezpečnosť, uviedla v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina informovala MAAE o strate elektrického prúdu," napísala tento orgán OSN na Twitteri s tým, "že v tomto prípade MAAE neeviduje žiaden vážny dosah na bezpečnosť".

Podľa oznámenia ukrajinského prevádzkovateľa prenosových sústav Ukrenergo bola elektráreň "úplne odpojená od elektrickej sústavy". Z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine nie je podľa spoločnosti Ukrenergo možné dodávky energie zatiaľ obnoviť.

MAAE v noci na stredu oznámila, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli nefunguje.

Černobyľská elektráreň bola v apríli roku 1986 dejiskom rozsiahlej jadrovej havárie. Koncom minulého týždňa ju obsadili ruské jednotky, ktoré 24. februára začali vojenskú inváziu na územie Ukrajiny.