Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

MAAE: Vypustenie rádioaktívnej vody z Fukušimy do mora je bezpečné

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Japonská vláda plánuje Grossiho správu podrobne preskúmať a následne vydá konečné rozhodnutie, či vypustenie rádioaktívnej vody z elektrárne poškodenej vlnami cunami v roku 2011 do mora povolí.

Tokio 4. júla (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok oznámila, že plán japonskej vlády vypustiť prefiltrovanú rádioaktívnu odpadovú vodu z atómovej elektrárne Fukušima do mora je v súlade s medzinárodnými bezpečnostnými štandardmi. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Vypustená odpadová voda z Fukušimy bude mať na ľudí a životné prostredie len zanedbateľné rádioaktívne účinky," povedal šéf MAAE Rafael Grossi v správe pre japonského premiéra Fumia Kišidu.

Japonská vláda plánuje Grossiho správu podrobne preskúmať a následne vydá konečné rozhodnutie, či vypustenie rádioaktívnej vody z elektrárne poškodenej vlnami cunami v roku 2011 do mora povolí. Ak bude Japonsko postupovať podľa plánu, voda sa začne vypúšťať už v priebehu tohto leta.

Čína však hodnotiacu správu MAAE odmietla, keďže podľa nej nemožno dokázať, že "vypúšťanie do mora je najbezpečnejšou a najspoľahlivejšou možnosťou zbavenia sa rádioaktívnej odpadovej vody". Povedala to hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Peking zároveň opätovne vyzval Tokio na zbavenie sa odpadovej vody "vedeckým, bezpečným a transparentným spôsobom".