Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

MAAE vyzvala Rusko na odchod z ukrajinskej Záporožskej elektrárne

Na archívnej satelitnej snímke je pohľad na ruskými vojskami okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je vzhľadom na obavy o bezpečnosť počas vojny na Ukrajine predmetom značnej pozornosti.

Viedeň 15. septembra (TASR) – Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) prijala vo štvrtok rezolúciu, v ktorej vyzýva Rusko, aby sa stiahlo zo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. TASR informácie prevzala od televízie Sky News a agentúry Reuters.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je vzhľadom na obavy o bezpečnosť počas vojny na Ukrajine predmetom značnej pozornosti. Predstavitelia MAAE nedávno konštatovali, že pri týždňoch bojov v oblasti bola "narušená fyzická integrita" tohto závodu.

Záporožskú jadrovú elektráreň kontrolujú ruské sily, jej prevádzku však naďalej zabezpečujú ukrajinskí pracovníci, ktorí podľa tvrdenia šéfa ukrajinskej jadrovej spoločnosti boli vystavení aj väzneniu a mučeniu.

Rada guvernérov MAAE schválila na zasadnutí rezolúciu s výzvou, aby Moskva "okamžite zastavila všetky akcie proti a v Záporožskej jadrovej elektrárni a všetkých ďalších nukleárnych zariadeniach na Ukrajine".

Za uznesenie v 35-člennej rade dozornej agentúry OSN sídliacej vo Viedni hlasovalo 26 krajín, dve boli proti a sedem sa zdržalo hlasovania, uviedli diplomati. Proti podľa nich hlasovali Rusko a Čína.