Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

MAAE vyzýva vytvoriť „bezpečnostnú zónu“ okolo záporožskej elektrárne

Na archívnej satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

MAAE tiež odporúča, aby sa ostreľovanie na mieste a v jeho okolí okamžite zastavilo, aby sa zabránilo ďalším škodám na elektrárni a súvisiacich zariadeniach.

Viedeň 6. septembra (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok vyzvala na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny, ktorú okupuje Rusko.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že obsadenie ZAES, ktorá je najväčšou v Európe, vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy, pretože objekt je častým terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň obviňuje Rusko Ukrajinu a naopak.

MAAE vo svojej správe o situácii v ZAES, vypracovanej na základe zistení inšpektorov MAAE počas ich misie na Ukrajine a zverejnenej v utorok, uvádza, že "je naliehavo potrebné prijať dočasné opatrenia, aby sa zabránilo jadrovej havárii spôsobenej fyzickým poškodením vyvolaným vojenskými prostriedkami."

Tento stav sa podľa MAAE "dá dosiahnuť okamžitým vytvorením ochrannej zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany."

V správe sa uvádza, že na vytvorenie takéhoto ochranného pásma ZAES je potrebný súhlas všetkých zainteresovaných strán.

MAAE tiež odporúča, aby sa ostreľovanie na mieste a v jeho okolí okamžite zastavilo, aby sa zabránilo ďalším škodám na elektrárni a súvisiacich zariadeniach.

Minulý týždeň MAAE vyslala na Ukrajinu 14-členný tím, ktorého členom bol aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Inšpektori počas svojej misie okrem iného zistili, že poškodený je napr. sklad vyhoreného a nového jadrového paliva, uviedla britská stanica BBC. Predstavitelia MAAE zaznamenali i škody v blízkosti budov, kde sa nachádzajú reaktory.

AFP pripomenula, že najmenej dvaja členovia tímu MAAE by mali v ZAES zostať natrvalo, aby zaistili bezpečnosť tohto zariadenia.

Podľa správy MAAE ich prítomnosť pomôže stabilizovať situáciu a mala by MAAE umožniť "pozorne sledovať situáciu na mieste a dostávať priame, rýchle a spoľahlivé informácie."

V dokumente MAAE sa uvádza, že špecialisti MAAE budú na ZAES vykonávať monitoring, vyhodnocovať fyzické poškodenie zariadení stanice, určovať funkčnosť hlavného a záložného bezpečnostného systému, posudzovať pracovné podmienky personálu, ako aj vykonávať potrebné ochranné opatrenia.