Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

MAAE žiada rozšírený prístup k Záporožskej jadrovej elektrárni

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi počúva otázky novinárov počas tlačovej konferencie v rámci návštevy poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima, kde pripravujú vypúšťanie rádioaktívnej vody do oceánu 5. júla 2023 v Okume. Foto: TASR/AP

Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z plánovania provokácií na tejto elektrárni, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy, pripomína AFP.

Kyjev 5. júla (TASR) - Predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v stredu žiadali rozsiahlejší prístup do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny s cieľom potvrdiť, že na mieste sa nenachádzajú žiadne míny či výbušniny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Naši experti musia byť schopní overiť si skutočnosti priamo na mieste, vzhľadom na vojenské napätie a zvyšujúce sa množstvo aktivít v oblasti, kde sa táto jadrová elektráreň nachádza," uviedol šéf MAAE Rafael Grossi.

Nezávislé a objektívne správy expertov z agentúry podľa jeho slov pomôžu objasniť súčasnú situáciu, čo je zásadné v tomto období nepotvrdených obvinení a proti-tvrdení.

Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z plánovania provokácií na tejto elektrárni, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy, pripomína AFP.

Predstavitelia MAAE v predchádzajúcich týždňoch skontrolovali viaceré miesta v areáli elektrárne; nespozorovali však žiadne viditeľné náznaky mín či výbušnín. Títo experti však tvrdia, že nemali umožnený prístup na strechy reaktorov číslo tri a štyri a ani do priestorov, kde sa nachádzajú turbíny a chladiaci systém elektrárne.

Ukrajinská armáda v priebehu utorka varovala pred "možnou prípravou provokácie na území ZAES v blízkej budúcnosti". Tvrdí, že na vonkajšiu strechu tretieho a štvrtého reaktora Rusi umiestnili predmety podobné výbušným zariadeniam, ktorých odpálenie nemá bloky poškodiť, ale vytvoriť falošný obraz ostreľovania z ukrajinskej strany.

Poradca ruskej jadrovej agentúry Rosatom Renat Karčaa zase vyhlásil, že "5. júla... v noci... sa ukrajinská armáda pokúsi zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň" za pomoci vysoko presných zbraní dlhého doletu a dronov.

Obavy o bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe pretrvávajú počas celej ruskej invázie, zvýšili sa však začiatkom júna po zničení Kachovskej priehrady, zdroja vody na chladenie jej reaktorov.