Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maas: Milióny ľudí v oblasti Sahelu sú ohrozené hladom

Heiko Maas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell takisto varoval, že pre mnohé krajiny to môže byť najhoršia kríza za celé desaťročia.

Berlín 8. apríla (TASR) - Viac ako päť miliónov ľudí v africkom regióne Sahel je ohrozených hladom, povedal v stredu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Informovala o tom agentúra DPA.

"Dodávky potravinovej pomoci budú pravdepodobne ešte viac narušené v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19," povedal Maas a dodal, že nebezpečenstvo nákazy je pre ľudí trpiacich podvýživou väčšie.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v stredu takisto varoval, že "pre mnohé krajiny to môže byť najhoršia kríza za celé desaťročia".

Cieľom EÚ je podľa Borrella podporiť v boji proti koronavírusu najzraniteľnejšie krajiny, najmä v Afrike, ale aj v Ázii, Latinskej Amerike a Karibiku.

Európska komisia (EK) a Borrell predstavili v stredu plány, ako EÚ pomocou rozsiahlych a cielených opatrení podporí partnerské krajiny v boji proti pandémii.

EÚ poskytne partnerským krajinám finančnú podporu vo výške viac ako 15,6 miliardy eur z fondov pre vonkajšiu činnosť. Hlavným cieľom je najmä zabrániť humanitárnej kríze.

Svetový potravinový program OSN (WFP) nedávno upozornil na humanitárnu katastrofu sahelských krajinách Burkina Faso, Mali a Niger, pripomína DPA. Zdravotné systémy krajín z oblasti Sahelu, kde sú aktívne islamistické teroristické skupiny, patria medzi najslabšie na svete.