Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Maas: O týždeň sa uskutoční videokonferencia o konflikte na Ukrajine

Heiko Maas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sa naštrbili v roku 2014 po ľudovom povstaní, ktorým bol zosadený Kremľom podporovaný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Brusel 22. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska absolvujú na budúci týždeň videokonferenciu zameranú na ukončenie pretrvávajúceho konfliktu na východnej Ukrajine. Oznámil to v stredu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, termín konferencie však nekonkretizoval, uviedla agentúra AFP.

Podujatie v takzvanom normandskom formáte je pokračovaním summitu, ktorý sa konal vlani v decembri v Paríži, kde sa však dospelo iba k obmedzenému pokroku v riešení konfliktu. Ten si od roku 2014 vyžiadal už tisíce mŕtvych a je všeobecne považovaný za jedinú aktívnu vojnu v Európe.

Maas uviedol, že "podstatná časť" rozhodnutí, ktoré padli v Paríži, zostáva stále nenaplnená. "Dohodli sme sa na videokonferencii v normandskom formáte na úrovni ministrov zahraničných vecí, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň," povedal Maas.

Ukrajina a Ruskom podporovaní separatisti si minulý týždeň pred pravoslávnou Veľkou nocou vymenili ďalšiu skupinu väzňov. Francúzsko a Nemecko - sprostredkovatelia mierového dialógu - tento krok privítali.

Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sa naštrbili v roku 2014 po ľudovom povstaní, ktorým bol zosadený Kremľom podporovaný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Rusko následne anektovalo Krymský polostrov a začalo podporovať separatistov na východe Ukrajiny. Konflikt si odvtedy vyžiadal už vyše 13.000 mŕtvych.