Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maas: Nemecko zníži počet pracovníkov ambasády v Kábule na minimum

Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v Berlíne 1. júna 2021. Foto: TASR/AP

Minister vyzval všetkých nemeckých občanov, ktorí sú stále v Afganistane, aby odtiaľ čo najskôr odišli.

Berlín/Denzlingen 13. augusta (TASR) - Vzhľadom na rýchly postup bojovníkov militantného hnutia Taliban Nemecko zníži počet svojich zamestnancov na veľvyslanectve v afganskej metropole Kábul na "absolútne minimum". Oznámil to v piatok počas návštevy mesta Denzlingen v Bádensku-Württembersku minister zahraničných vecí Heiko Maas.

"V najbližších dňoch znížime početný stav personálu na nemeckom veľvyslanectve v Kábule na prevádzkovo nevyhnutné absolútne minimum," cituje šéfa nemeckej diplomacie agentúra AFP. "Do Kábulu vyšleme krízový podporný tím, aby nám pomohol posilniť preventívne bezpečnostné opatrenia (počas evakuácie)," dodal.

Nemecké veľvyslanectvo v Kábule zostane podľa Maasa v prevádzke. Minister vyzval všetkých nemeckých občanov, ktorí sú stále v Afganistane, aby odtiaľ čo najskôr odišli.

"Vládny krízový koordinačný tím sa tiež rozhodol presunúť na skorší termín charterové lety, ktoré boli pôvodne naplánované na koniec augusta," uviedol ďalej Maas. Týmito letmi bude evakuovaný personál ambasády, ako aj lokálni afganskí spolupracovníci. Aby sa celý proces urýchlil, afganskí občania bez platných víz dostanú potrebné dokumenty až priamo v Nemecku.

Agentúra Reuters pripomína, že k evakuácii personálu svojich ambasád pristúpili viaceré západné krajiny vrátane Spojených štátov, Kanady či Británie.

Taliban dobyl v priebehu piatka najmenej päť provinčných metropol a kontroluje už približne dve tretiny územia krajiny. Ovládnutím mesta Puli Alam, správneho centra východoafganskej provincie Lógar, sa islamistom podľa AFP fakticky otvorila cesta na Kábul, keďže leží len približne 50 kilometrov južne od afganskej metropoly.