Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Maas: Smrť nemeckého veľvyslanca v Číne nemala spojitosť s jeho prácou

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hecker študoval politické a právne vedy vo Freiburgu, Grenobli a Göttingene a neskôr získal titul doktora práv.

Berlín 6. septembra (TASR) – Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok oznámil, že náhla smrť nemeckého veľvyslanca v Číne Jana Heckera nemala spojitosť s jeho prácou. Informovala o tom agentúra DPA.

„V spojitosti s okolnosťami jeho úmrtia nie sú k dispozícii dôkazy, že by smrť Jana Heckera bola nejakým spôsobom spojená s jeho úlohou veľvyslanca v Pekingu," povedal Maas. Heckerovo náhle úmrtie podľa Maasa spôsobilo „šok" všetkým.

O smrti 54-ročného veľvyslanca informovalo v pondelok nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Hecker do funkcie nastúpil len v auguste tohto roka, napísal na svojej webovej stránke denník Die Welt. Predtým pôsobil ako poradca nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v oblasti zahraničnej politiky.

Merkelová v pondelok uviedla, že Heckerova smrť ňou „hlboko otriasla". Kancelárka vyjadrila sústrasť rodine a pozostalým.

Hecker sa narodil 15. feburára 1967 v meste Kiel v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka. Bol ženatý a mal tri deti.

Tento právnik a sudca študoval politické a právne vedy vo Freiburgu, Grenobli a Göttingene a neskôr získal titul doktora práv. Pôsobil ako profesor na Európskej univerzite Viadrina vo Frankfurte nad Odrou.