Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maas v Líbyi rokoval o možnom ukončení konfliktu

Na archívnej snímke Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Maas v pondelok pricestoval na vopred neoznámenú návštevu Líbye, kde sa stretol s predstaviteľmi medzinárodne uznanej vlády so sídlom v Tripolise.

Berlín 17. augusta (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok v Líbyi povedal, že svet sa nesmie nechať oklamať "falošným" pokojom, ktorá je v súčasnosti v tejto africkej krajine, a musí hľadať spôsob na ukončenie tamojšieho konfliktu. Informovala o tom agentúra AP.

Maas v pondelok pricestoval na vopred neoznámenú návštevu Líbye, kde sa stretol s predstaviteľmi medzinárodne uznanej vlády so sídlom v Tripolise. Témou rozhovorov bolo hľadanie východiska z "veľmi nebezpečnej situácie".

V Líbyi vypukol chaos po povstaní v roku 2011, ktoré viedlo k pádu režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a jeho následnej smrti. V tejto severoafrickej krajine odvtedy prebiehajú boje o moc medzi ozbrojenými skupinami, ktoré podporujú rôzne štáty.

Riešenie konfliktu v Líbyi by bolo dôležité pre Nemecko, Francúzsko a Taliansko, keďže z chaotickej situácie ťažia gangy pašerákov pašujúcich migrantov cez Stredozemné more do Európy.

Maas má v pondelok navštíviť i Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré sú jedným zo spojencov poľného maršala Chalífu Haftara. Ten je na čele konkurenčnej líbyjskej vlády so sídlom v meste Tobruk na východe krajiny.