Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macedónska vláda požaduje pre pedofilov doživotie a chemickú kastráciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vládny návrh prichádza po varovaniach čelnej skupiny bojujúcej za ochranu detí, ktorá tvrdí, že súčasné zákony nie sú dostatočne prísne a zastrašujúce pre recidivistov.

Skopje 15. novembra (TASR) - Macedónska konzervatívna vláda chce sprísniť tresty pre pedofilov na doživotné väzenie, pričom v prípade opakovaných deliktov navrhuje aj chemickú kastráciu páchateľov. Správu sprostredkovala vo štvrtok agentúra AP.

Pracovná podoba novelizácie zákona, ktorú predstavitelia macedónskej vlády predstavili, ráta aj so skrátenými trestami pre páchateľov, ktorí sa trestného činu pedofílie dopustili po prvý raz, avšak pod podmienkou dobrovoľnej chemickej kastrácie.

Súčasné macedónske zákony ukladajú maximálny trest odňatia slobody na 15 rokov pre páchateľov usvedčených zo závažného pohlavného zneužívania maloletých osôb, keďže pedofília je v balkánskej krajine pálčivým problémom.

Vládny návrh prichádza po varovaniach čelnej skupiny bojujúcej za ochranu detí, ktorá tvrdí, že súčasné zákony nie sú dostatočne prísne a zastrašujúce pre recidivistov. Termín parlamentnej debaty ohľadom novelizácie zatiaľ nebol stanovený.