Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Severomacedónsky premiér Zaev žiada predčasné parlamentné voľby

Zoran Zaev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zaev sa tak rozhodol, keď EÚ nepodporili začiatok prístupových rokovaní balkánskych štátov Severné Macedónsko a Albánsko s EÚ.

Belehrad 19. októbra (TASR) - Severomacedónsky premiér Zoran Zaev v sobotu vyhlásil, že požaduje predčasné parlamentné voľby. Stalo sa tak po tom, ako sa lídri členských krajín EÚ v piatok nedohodli na podpore začatia prístupových rokovaní so Severným Macedónskom, informovala agentúra DPA.

Zaev sa tak rozhodol, keď EÚ nepodporili začiatok prístupových rokovaní balkánskych štátov Severné Macedónsko a Albánsko s EÚ. Dosiahnutie tohto kroku bolo totiž jedným z hlavných cieľov Zaevovej administratívy.

"Navrhujem toto: zorganizovať rýchle predčasné voľby, kde vy, občania, rozhodnete o ceste, po ktorej sa vydáme," povedal Zaev v prejave odvysielanom v televízii.

Dvadsaťosem lídrov členských krajín EÚ sa v noci na piatok nedohodlo na otvorení oficiálnych prístupových rokovaní so Skopje a s Tiranou. Francúzsko ako jediné odmietlo Severné Macedónsko, ale v odmietavom postoji voči Albánsku sa k Francúzsku pridali aj Dánsko a Holandsko.

Otvorenie prístupového procesu s kandidátskymi krajinami si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členov EÚ.