Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macky Sall po návšteve u Putina: Aj africké krajiny sú obeťami vojny

Na snímke zľava ruský prezident Valdimir Putin a predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall sa rozprávajú počas stretnutia v ruskom meste Soči v piatok 3. júna 2022. Foto: TASR/AP

Putin pred novinármi nespomenul dodávky obilia, no uviedol, že Rusko stojí vždy na strane Afriky, pričom vyjadril záujem o zintenzívnenie spolupráce.

Soči 3. júna (TASR) - Senegalský prezident Macky Sall, ktorého krajina momentálne predsedá Africkej únii (AÚ), vyzval v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby bral do úvahy nedostatok potravín v afrických krajinách, ktorý je spôsobený vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Putin a Sall sa stretli v rezidencii šéfa Kremľa v Soči v 100. deň vojny na Ukrajine. Sall požiadal Putina, aby si uvedomil, že aj keď sú africké krajiny ďaleko od konfliktu na Ukrajine, v ekonomickej oblasti sa stali jeho obeťami.

Podľa predsedu AÚ je dôležitá spolupráca, pričom je potrebné, aby západné sankcie neboli uvaľované na všetko, čo súvisí s potravinami, obilím a hnojivami.

Podľa Salla nemá Afrika v dôsledku sankcií Západu prístup k obiliu z Ruska a najmä k hnojivám, ktoré sú kľúčové pre africké poľnohospodárstvo. "Vznikajú tak vážne hrozby pre potravinovú bezpečnosť kontinentu," uviedol Sall.
Na snímke zľava ruský prezident Valdimir Putin, predseda komisie Africkej únie Moussa Faki Mahamat a predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall počas stretnutia v ruskom meste Soči v piatok 3. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Putin pred novinármi nespomenul dodávky obilia, no uviedol, že Rusko stojí vždy na strane Afriky, pričom vyjadril záujem o zintenzívnenie spolupráce.

"V novom štádiu vývoja kladieme veľký dôraz na naše vzťahy s africkými krajinami a musím povedať, že sme zaznamenali isté pozitívne výsledky," dodal Putin.

Vpád ruských jednotiek na Ukrajinu a následné západné sankcie narušili dodávky pšenice a iných komodít vrátane hnojív vyvážaných z Ukrajiny i z Ruska, čo prispelo k zvýšeniu cien potravín a palív, najmä v rozvojových krajinách.

Ceny obilnín v Afrike, najchudobnejšom kontinente sveta, prudko vzrástli v dôsledku prepadu exportu z Ukrajiny, čo spolu s dôsledkami klimatickej zmeny vyvoláva obavy zo vzniku sociálnych nepokojov.