Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Macron a Guterres vyjadrili znepokojenie nad násilím v Ghúte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012. Krátko na to sa začala blokáda tohto povstalcami ovládaného územia sýrskou armádou.

Paríž 4. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a generálny tajomník OSN António Guterres vyjadrili "vážne znepokojenie" nad situáciou vo Východnej Ghúte neďaleko sýrskeho Damasku, kde pokračujú boje medzi povstalcami a vládnymi silami.

Obaja predstavitelia sa počas sobotňajšieho telefonického rozhovoru zhodli na tom, že je potrebné zaistiť prístup humanitárnych konvojov OSN do tejto obliehanej povstaleckej enklávy. Uvádza sa to vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala agentúra AP.

Macron a Guterres vyzvali tiež na plné uplatnenie nedávnej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii.

O problematike prímeria v Sýrii bude Macron v nedeľu hovoriť aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012. Krátko na to sa začala blokáda tohto povstalcami ovládaného územia sýrskou armádou. V Ghúte uviazlo asi 400.000 ľudí, ktorí prakticky denne čelia nedostatku potravín a liekov a sú vystavení intenzívnym leteckým útokom a ostreľovaniu. V utorok 27.3. začalo v Ghúte platiť krátkodobé, päť hodín denne trvajúce prímerie, ktoré nariadil ruský prezident Vladimir Putin.