Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron a Harrisová si uctili v Paríži obete prvej svetovej vojny

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron reční pri príležitosti osláv Dňa vojnových veteránov v Paríži 11. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Prímerie medzi krajinami Dohody a Nemeckom na konci prvej svetovej vojny bolo podpísané v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku 11. novembra 1918.

Paríž 11. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a americká viceprezidentka Kamala Harrisová si vo štvrtok v Paríži uctili obete prvej svetovej vojny pri príležitosti 103. výročia skončenia tohto konfliktu. Spomienkové slávnosti sa tento deň konajú na viacerých miestach vo svete, napísala agentúra AP.

Francúzsko a USA mali nedávno diplomatický spor v súvislosti so zrušeným kontraktom na predaj francúzskych ponoriek do Austrálie, ktorá uprednostnila dohodu s USA a Britániou. Macron a Harrisová však vo štvrtok v Paríži stáli vedľa seba, píše AP.

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron víta viceprezidentku Kamalu Harrisovú pred ceremóniou pri príležitosti osláv ukončenia prvej svetovej vojny v Paríži 11. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres si obete vojny uctil dvomi minútami ticha na pôde klimatickej konferencie OSN (COP26) v Glasgowe v spoločnosti delegátov z ďalších krajín.

Belgický premiér Alexander De Croo sa zúčastnil na podujatí pri pamätníku padlých vojakov v belgickom meste Ypres.

Ľudia v Británii si o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) pripomenuli osoby padlé v prvej svetovej vojne dvomi minútami ticha.

Manželka britského princa Charlesa Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, sa zúčastnila na slávnosti vo Westminsterskom opátstve, na ktorej boli prítomné aj stovky vojnových veteránov. Camilla položila kríž medzi červené maky, ktoré sú v Británii a krajinách Spoločenstva národov (Commonwealth) symbolom tohto Dňa pamäti.

Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, počas návštevy pietneho miesta Pole spomienky pri príležitosti 103. výročia ukončenia prvej svetovej vojny na Westminster Abbey v Londýne 11. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Prímerie medzi krajinami Dohody a Nemeckom na konci prvej svetovej vojny bolo podpísané v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku 11. novembra 1918. Počas konfliktu prišlo o život takmer 10 miliónov vojakov, píše AP.

Toto ukončenie bojov si svet pripomína ako Medzinárodný deň veteránov. Ten má v štátoch Spoločenstva národov oficiálny názov Deň pamäti, v USA Deň veteránov, vo Francúzsku a niektorých ďalších západoeurópskych krajinách Deň prímeria. Zaužíval sa aj názov Deň červených makov.