Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macron a Merkelová sľubujú úzku spoluprácu

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Merkelová za 16 rokov výkonu funkcie osobne spoznala štyroch francúzskych prezidentov a so všetkými si vybudovala blízke vzťahy, pripomína Reuters.

Paríž 16. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok večer zaviazali, že budú naďalej úzko spolupracovať až do vytvorenia novej nemeckej vlády, ktorá vzíde z volieb naplánovaných na 26. septembra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Merkelová za 16 rokov výkonu funkcie osobne spoznala štyroch francúzskych prezidentov a so všetkými si vybudovala blízke vzťahy, pripomína Reuters.

Macron je však podľa kuloárnych informácií "znepokojený politickou paralýzou", ktorá môže nastať po voľbách v Nemecku. Dlhé obdobie formovania vládnej koalície v Nemecku by mohlo Francúzsku sťažiť presadzovanie ambiciózneho programu reforiem EÚ, keď bude v prvej polovici budúceho roka Paríž predsedať európskemu spoločenstvu.
Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová, 24. augusta 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Podľa nemeckej ústavy zostane Merkelová kancelárkou, až kým väčšina zákonodarcov Bundestagu nezvolí jej nástupcu.

"Do zostavenia (novej nemeckej) vlády budem ja - a pani kancelárka Merkelová - naďalej ruka v ruke pracovať na zásadných problémoch," povedal Macron.

"Diskutovali sme aj o tom, že chceme urobiť všetko preto, aby nedošlo k zastaveniu prijímania nevyhnutných rozhodnutí," povedala v Paríži Merkelová. Konkrétne spomenula situáciu okolo Afganistanu, Bieloruska či východu Ukrajiny.

Agentúra Reuters pripomenula, že Macron sa ešte minulý týždeň stretol s dvoma hlavnými kandidátmi na nemeckého kancelára a požiadal ich, aby mu ozrejmili možné scenáre vývoja politickej situácie v Nemecku po voľbách.