Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Macron bude hostiť ďalšiu konferenciu o Libanone

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident hostil prvú darcovskú konferenciu aj v auguste 2020 po smrtiacej explózii v prístave v Bejrúte, ktorá otriasla libanonskou metropolou.

Paríž 16. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude hostiteľom novej medzinárodnej konferencie o Libanone, ktorá sa uskutoční v auguste, uviedlo v piatok francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP.

Konferencia sa uskutoční na prvé výročie ničivého výbuchu v libanonskej metropole Bejrút, vyplýva z oznámenia, ktoré prišlo deň po tom, ako sa dezignovaný libanonský premiér Saad Harírí vzdal pokusu o zostavenie vlády.

Macron zorganizuje medzinárodnú konferenciu 4. augusta za pomoci Organizácie Spojených národov (OSN) s cieľom "odpovedať na potreby Libanončanov, ktorých situácia sa každým dňom zhoršuje", uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho rezortu diplomacie.

Francúzsky prezident hostil prvú darcovskú konferenciu aj v auguste 2020 po smrtiacej explózii v prístave v Bejrúte, ktorá otriasla libanonskou metropolou.

Francúzsko a Macron však opakovane vyjadrili nevôľu v súvislosti s neschopnosťou libanonských lídrov ukončiť politickú a ekonomickú krízu, ktorá v krajine dlhodobo pretrváva.

Harírí bol nominovaný za premiéra v októbri 2020 po ničivom výbuchu, ktorého príčinou bol nesprávne skladovaný dusičnan amónny. Zahynulo vtedy viac než 200 ľudí, pripomína AFP.