Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Macron bude s Bidenom hovoriť o Ukrajine, cestu do Ruska nevylučuje

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si prezerá staroveké egyptské sochy v Múzeu Louvre--Lens v meste Lens na severe Francúzska v stredu 2. februára 2022. Foto: TASR/AP

"Nič nevylučujem," povedal Macron, čím odkazoval na možnosť odcestovať do Ruska v snahe nájsť diplomatické riešenie krízy.

Paríž 2. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu uviedol, že bude "v najbližších hodinách“ hovoriť so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom o kríze v oblasti ukrajinsko-ruských hraníc. Zároveň dodal, že nevylučuje ani návštevu Moskvy. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nič nevylučujem," povedal Macron, čím odkazoval na možnosť odcestovať do Ruska v snahe nájsť diplomatické riešenie krízy. Dodal, že každá takáto návšteva bude závisieť od "pokroku našich diskusií v najbližších hodinách".

Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že bude udržiavať kontakt aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Najdôležitejšie je v prvom rade pokračovať v európskej koordinácii a pokračovať vo výmenách názorov s prezidentom Putinom a prezidentom Zelenským," povedal Macron prítomným novinárom v meste Tourcoing na severe Francúzska.

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov. Západ sa preto obáva, že Moskva by mohla svojho suseda vojensky napadnúť. Rusko to odmieta a tvrdí, že napätie zvyšujú západné mocnosti rozmiestňovaním vojenských jednotiek vo východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO).