Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Macron: Byť spojencom USA neznamená byť vazalom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron si vyslúžil kritiku na oboch stranách Atlantiku po tom, ako pri návrate z minulotýždňovej návštevy Číny povedal, že Európa by sa nemala nechať zatiahnuť do krízy okolo Taiwanu.

Amsterdam 12. apríla (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu povedal, že byť spojencom USA neznamená byť ich "vazalom". Uviedol to po kontroverznom rozhovore o otázke Taiwanu, informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

"Byť spojencom neznamená byť vazalom... neznamená to, že nemáme právo myslieť samostatne," povedal Macron na tlačovej konferencii v Amsterdame v závere štátnej návštevy Holandska.

Šéf Elyzejského paláca tiež objasnil, že Francúzsko podporuje status quo v prípade Taiwanu a usiluje sa o "pokojné riešenie tejto situácie".

Macron si vyslúžil kritiku na oboch stranách Atlantiku po tom, ako pri návrate z minulotýždňovej návštevy Číny povedal, že Európa by sa nemala nechať zatiahnuť do krízy okolo Taiwanu. Podľa jeho slov by mala byť viac nezávislá aj od Spojených štátov a byť popri USA a Číne treťou veľmocou vo svete.