Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron chce, aby dôchodková reforma dokončila svoju demokratickú cestu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Dôchodková reforma, ktorá má zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, vyvolala v krajine niekoľko vĺn masových protestov.

Paríž 20. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si želá, aby ním navrhovaná reforma dôchodkového systému úspešne "dokončila svoju demokratickú cestu". V nedeľu to vo vyhlásení uviedol Elyzejský palác, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Dôchodková reforma, ktorá má zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, vyvolala v krajine niekoľko vĺn masových protestov. V pondelok bude schválená v prípade, ak poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu nevyslovia vláde nedôveru.

Francúzska premiérka Élizabeth Bornová totiž vo štvrtok aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy, ktorý vláde umožňuje schváliť niektoré zákony bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Macron si želá, aby po mesiacoch politických a spoločenských diskusií mohol predmetný zákon "dôjsť až na koniec svojej demokratickej cesty", píše sa vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP.

Ešte v stredu dosiahli členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov kompromisný návrh dôchodkovej reformy. V tejto podobe ju schválil vo štvrtok predpoludním Senát, horná komora parlamentu, súhlas dolnej komory však bol neistý.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podali v piatok opoziční poslanci z centristického poslaneckého klubu Liot s podporou širokej ľavicovej koalície NUPES a následne aj francúzska krajine pravicová strana Národné združenie (NR).

Proti dôchodkovej reforme sa cez víkend konali ďalšie prevažne nenásilné protesty v rôznych mestách vrátane Paríža, Nantes a Marseille.