Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macron: Taliban musí poskytnúť mladým dievčatám budúcnosť

Na snímke Emmanuel Macron, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Macron povedal, že otázku práv dievčat predloží na nadchádzajúcom summite G20 v Ríme koncom októbra.

Paríž 5. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si želá, aby krajiny skupiny G20 stanovili na blížiacom sa summite v Ríme podmienky na uznanie vlády afganského fundamentalistického hnutia Taliban, ku ktorým by malo patriť zaistenie práv žien a dievčat. O Macronovom utorkovom vyjadrení informovala agentúra AP.

Talibanom vytvorená vláda povolila pokračovať vo vzdelávaní mladým afganským dievčatám navštevujúcim základnú školu, starším dievčatám však zakázala navštevovať stredné školy a väčšine žien nepovolila návrat do práce.

Macron v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France-Inter uviedol, že globálne veľmoci by mali Talibanu povedať: "Mladým dievčatám vo svojej krajine musíte rozhodne poskytnúť budúcnosť a to je jedna z vecí, na ktoré budeme hľadieť, než vás uznáme."

Macron tiež povedal, že túto otázku predloží na nadchádzajúcom summite G20 v Ríme koncom októbra. Medzi ďalšími podmienkami uznania vlády Talibanu by podľa francúzskeho prezidenta malo byť umožnenie pokračovania humanitárnych operácií, ako aj odmietnutie spolupracovať s miestnymi "islamistickými teroristickými skupinami".

Na stretnutí, ktoré sa konalo v septembri popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, diskutovali krajiny skupiny G20 o vyslaní jednotného odkazu Talibanu predtým, ako preukážu tejto vláde legitimitu.

Radikálne fundamentalistické hnutie Taliban prevzalo moc v Afganistane v polovici augusta. V septembri predstavilo svoju dočasnú vládu, ktorej šéfom sa stal jeden zo zakladateľov hnutia, mulla Mohammad Hasan Achúnd, figurujúci na sankčnom zozname OSN.