Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron: Francúzsko plne podporuje voľbu Fínska vstúpiť do NATO

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Prezident povedal, že Francúzsko plne podporuje fínsku nezávislú voľbu rýchlo vstúpiť do NATO, uviedol Elyzejský palác v oznámení o telefonáte.

Paríž 12. mája (TASR) - Francúzsko plne podporuje voľbu Fínska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, uviedol vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas telefonátu so svojím fínskym náprotivkom Saulim Niinistöom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Prezident povedal, že Francúzsko plne podporuje fínsku nezávislú voľbu rýchlo vstúpiť do NATO," uviedol Elyzejský palác v oznámení o telefonáte.

Niinistö a fínska premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej vlasti do NATO. Agentúra Reuters upozorňuje, že ide o historickú zmenu v politike Fínska vyvolanú ruskou inváziou na Ukrajinu.

Fínsko a susedné Švédsko, ktoré taktiež zvažuje vstup do Aliancie, si totiž zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.