Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Macron, Kyjev a Biely dom si uctili novinára AFP zabitého na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Videokoordinátor agentúry AFP Arman Soldin prišiel v utorok o život pri raketovom útoku neďaleko mesta Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli svedkami incidentu.

Paríž/Kyjev/Washington 10. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok ocenil "odvahu" videoreportéra tlačovej agentúry AFP Armana Soldina, ktorého zabila raketová paľba na východe Ukrajiny. Informovala o tom samotná AFP.

"Od prvých hodín konfliktu bol na fronte, aby s odvahou zbieral fakty. Aby nás informoval," napísal Macron na Twitteri. Dodal, že zdieľa "bolesť jeho príbuzných a všetkých jeho kolegov".

Ukrajina tiež vyjadrila "úprimnú sústrasť" po smrti novinára francúzskej agentúry AFP Soldina, ktorého zabili blízko mesta Bachmut. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a spolupracovníkom," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany v tvíte a dodalo: "Venoval svoj život informovaniu sveta o pravde."

Biely dom takisto vzdal v utorok Soldinovi poctu a uviedol, že svet je "dlžníkom" novinárov, ktorí prišli o život pri informovaní o konflikte. "Žurnalistika je základom slobodnej spoločnosti," napísala vo vyhlásení tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová. "Svet je dlžníkom Armana a desiatich ďalších novinárov a pracovníkov médií, ktorí prišli o život, keď objasňovali hrôzy ruskej invázie," uviedla.

Samotná AFP vyhlásila, že je "zdrvená" Soldinovou smrťou. "Všetky naše myšlienky sú s jeho rodinou a jeho milovanými," dodala agentúra.

Videokoordinátor agentúry AFP Arman Soldin prišiel v utorok o život pri raketovom útoku neďaleko mesta Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli svedkami incidentu. K útoku došlo okolo 16.30 h miestneho času (15.30 SELČ) na okraji mesta ležiaceho neďaleko Bachmutu, ktorý je už niekoľko mesiacov dejiskom bojov.

Novinári AFP sa dostali pod paľbu rakiet typu Grad v čase, keď boli so skupinou ukrajinských vojakov. Soldin (32) zomrel, keď raketa padla blízko miesta, kde sa nachádzal. Zvyšok tímu neutrpel zranenia.

V máji 2022 zahynul neďaleko mesto Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny francúzsky žurnalista Frédéric Leclerc-Imhoff, ktorý tam pracoval pre francúzsky televízny kanál BFM-TV.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) a Výboru na ochranu novinárov bolo vo vojne na Ukrajine zabitých najmenej desať pracovníkov médií.

Riaditeľ RSF Christophe Deloire vyzdvihol každodennú odvahu tých, čo vojnu na Ukrajine pokrývajú. Soldinovu smrť označil za "tragédiu pre všetkých ľudí, ktorí obhajujú nezávislé a spoľahlivé informovanie".