Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Macron ľutuje odmietavý postoj Brazílie k ponuke pomoci v Amazónii

Francúzsky minister Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lídri G7 na summite vo francúzskom meste Biarritz cez víkend prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov.

Brazília 27. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyjadril poľutovanie nad tým, že brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmietol medzinárodnú pomoc skupiny krajín G7 v boji proti obrovským požiarom v amazonskom dažďovom pralese. Informovala o tom agentúra AP.

Lídri G7 na summite vo francúzskom meste Biarritz cez víkend prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov. Macron zdôraznil, že ide o prejav priateľstva, nie "agresivity".

Macron zdôraznil, že pomoc sa má zamerať okrem Brazílie napríklad aj na Kolumbiu či Bolíviu. Francúzska sa táto téma obzvlášť týka v súvislosti s jeho zámorským departementom Francúzska Guyana, na území ktorej sa amazonský prales takisto rozprestiera.

Napätie medzi Francúzskom a Brazíliou narástlo po tom, čo Macron na Twitteri napísal, že požiare spaľujúce povodie rieky Amazon sú už medzinárodnou krízou a mali by byť aj hlavnou prioritou na summite G7 vo francúzskom letovisku Biarritz. Bolsonaro zareagoval kritikou Macrona, ktorý má podľa neho "myslenie kolonialistu".