Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Macron, Merkelová, Stoltenberg a ďalší reagovali na výbuchy v Kábule

Dym stúpa po výbuchu na letisku v Kábule 26. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s najnovším dianím v Kábule zvolal mimoriadne zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra.

Dublin/Brusel/Berlín/Londýn 26. augusta (TASR) - Francúzsko sa stále pokúša evakuovať z Kábulu stovky ľudí. Situácia na kábulskom letisku je však veľmi nebezpečná. V reakcii na dva štvrtkové výbuchy v blízkosti kábulského letiska to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme do Francúzska dostali afganských občanov i osoby s dvojakým občianstvom, ktoré pôsobili na francúzskom veľvyslanectve a v súčasnosti sa nachádzajú v 20 autobusoch mimo letiska v Kábule," povedal Macron podľa agentúry AFP počas návštevy Írska. Zároveň potvrdil, že francúzsky veľvyslanec odíde z Afganistanu do Paríža.

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s najnovším dianím v Kábule zvolal mimoriadne zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra. Útok v Kábule označil za "barbarský" a ubezpečil, že Spojené kráľovstvo bude do "poslednej chvíle" pokračovať v evakuačnej operácii, hoci sa blíži k svojmu koncu. Johnson verí, že Taliban umožní ľuďom opustiť Afganistan aj po 31. auguste, dokedy majú odtiaľ odísť americké jednotky.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila štvrtkový "ohavný" útok pri letisku v Kábule. "Zatiaľ nepoznáme všetky podrobnosti, ale teroristi sa zamerali na ľudí čakajúcich pred bránami letiska, ktorí dúfali, že sa im podarí odísť (z Afganistanu). Chceli bezpečnosť a slobodu, preto je to v tejto veľmi napätej situácii ohavný útok," povedala Merkelová
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg opísal udalosti v Kábule ako "hrozný teroristický útok". Prioritou podľa neho naďalej zostáva čo najrýchlejšie evakuovať do bezpečia čo najviac ľudí.

Na výbuch v Kábule reagoval aj predseda Európskej rady Charles Michel. "Som veľmi znepokojený správami o výbuchu v Kábule a situáciu pozorne sledujem... Zaistenie bezpečného prechodu na letisko zostáva životne dôležité," uviedol Michel na Twitteri a dodal, že je potrebné zaistiť, aby súčasná nestabilita neviedla k oživeniu terorizmu.

Afganskou metropolou Kábul otriasli vo štvrtok podvečer dva výbuchy. Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho išlo o komplexný útok, pri ktorom boli zranení aj americkí vojaci. Oficiálny počet obetí nie je vzhľadom na tamojšiu chaotickú situáciu známy.