Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron na COP27: Čína a USA musia tiež niesť svoj diel zodpovednosti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 7. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Macrona musia svoj diel zodpovednosti niesť aj bohaté neeurópske krajiny.

Šarm aš-Šajch 7. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v pondelok Spojené štáty, Čínu a ďalšie neeurópske rozvinuté krajiny, aby sa aj ony zapojili do pomoci chudobnejším štátom v boji proti klimatickej zmene. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Potrebujeme, aby Spojené štáty a Čína ešte viac obmedzili produkovanie emisií a navýšili finančnú pomoc," uviedol Macron počas klimatického summitu COP27 v Egypte. Dodal, že ako "jediní platia Európania".

Podľa Macrona musia svoj diel zodpovednosti niesť aj bohaté neeurópske krajiny.

Agentúra AFP pripomína, že zvýšenie finančnej podpory pre chudobnejšie krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté dôsledkami zmeny klímy, je na summite COP27 jednou z hlavných tém. Predstavitelia rozvojových krajín však dosiahli, aby delegáti pripísali na agendu stretnutia aj bod o kontroverznom odškodnení za vzniknuté straty súvisiace s klimatickou zmenou.

V poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) potrvá v Šarm aš-Šajchu do 18. novembra. Popri rokovaniach sa v pondelok a utorok uskutoční summit viac ako 120 svetových lídrov. Konferencia zahŕňa aj tematické dni venované financiám, dekarbonizácii, vode, poľnohospodárstvu či energetike.