Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Macron obhajoval plánovanú dôchodkovú reformu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (v strede) drží pohár pri návšteve medzinárodného veľkoobchodného trhu Rungis v Rungis, južne od Paríža, utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Cieľom zmien je udržať dôchodkový systém bez deficitu, ktorý hrozí už v najbližšom desaťročí pre starnutie francúzskej populácie.

Paríž 21. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok obhajoval plánovanú reformu dôchodkového systému. Podľa agentúry AFP ide o zriedkavé vyjadrenie na tému, s ktorou nesúhlasia státisíce Francúzov, informuje TASR.

"Ľudia vo všeobecnosti vedia, že každý musí pracovať v priemere o niečo dlhšie, inak nebudeme môcť riadne financovať naše dôchodky," povedal Macron novinárom pri prehliadke veľkoobchodného trhu s potravinami v obci Rungis, južne od Paríža. "Ak nevytvoríme bohatstvo, nemôžeme ho potom distribuovať," dodal.

Zmeny v dôchodkovom systéme predstavila vláda v januári. Postupne až do roku 2030 sa má zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. Ľudia tiež budú musieť odpracovať aspoň 43 rokov, aby mali nárok na plný dôchodok.

Cieľom zmien je udržať dôchodkový systém bez deficitu, ktorý hrozí už v najbližšom desaťročí pre starnutie francúzskej populácie.

Proti tomuto návrhu protestovalo v uplynulých týždňoch v celom Francúzsku státisíce ľudí. Na 7. marca odborári avizujú generálny štrajk, po ktorom sa uskutočnia ďalšie protestné akcie 8. marca na Medzinárodný deň žien.

Pred Macronom sa o reformu dôchodkového systému pokúšalo s rôznym úspechom niekoľko prezidentov. Diskusiu o zmenách a ich schvaľovanie vždy sprevádzali rozsiahle protesty a štrajky.

Francúzsky prezident je podľa agentúry AP odhodlaný presadiť navrhované zmeny aj napriek nepriaznivým výsledkom v prieskumoch verejnej mienky.