Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Macron odsúdil ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prichádza na summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v thajskom Bangkoku v piatok 18. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Macron vo vyhlásení uviedol, že ostreľované boli aj jadrové elektrárne pri mestách Chmeľnyckyj a Rivne, ako aj vodná priehrada Nova Kachovka.

Paríž/Kyjev 21. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok po telefonáte so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským odsúdil ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Macron vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené po telefonáte, uviedol, že ostreľované boli aj jadrové elektrárne pri mestách Chmeľnyckyj a Rivne, ako aj vodná priehrada Nova Kachovka.

Šéf Elyzejského palác tiež dodal, že Zelenskyj počas telefonátu poďakoval Francúzsku za jeho pokračujúcu podporu ukrajinskej armády.

Ukrajinský prezident uviedol, že Macrona informoval o situácii na bojisku a pri ukrajinských jadrových elektrárňach, pričom poukázal na potrebu demilitarizácie ZAES. "Hovorili sme tiež o spolupráci pri zaisťovaní energetickej stability Ukrajiny, predovšetkým o obrane tohto systému pred leteckými útokmi," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Rusko a Ukrajina sa cez víkend opäť navzájom obviňovali z ostreľovania záporožskej elektrárne. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v tejto súvislosti opakovane varovala, že takéto útoky zvyšujú riziko vzniku rozsiahlej katastrofy.