Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Macron s Putinom zvážia osobné stretnutie

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin v piatok Macronovi povedal, že reakcie Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie (NATO) na ruské návrhy týkajúce sa bezpečnosti neriešili hlavné obavy Moskvy.

Paríž/Moskva 31. januára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin spolu v pondelok večer opäť hovorili o Ukrajine. Išlo o druhý telefonát oboch štátnikov za uplynulé dni. Potvrdil to Kremeľ a neskôr aj Elyzejský palác. Správu priniesli agentúry AFP a TASS.

"Lídri si naďalej vymieňali názory na situáciu okolo Ukrajiny a na otázky spojené s dlhodobými právne záväznými bezpečnostnými zárukami pre Rusko," uviedol Kremeľ v tlačovom vyhlásení.

Moskva zároveň spresnila, že lídri oboch krajín zvážia osobné stretnutie.

Putin v piatok Macronovi povedal, že reakcie Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie (NATO) na ruské návrhy týkajúce sa bezpečnosti neriešili hlavné obavy Moskvy. Ruský prezident tiež uviedol, že nechce, aby sa situácia ohľadom Ukrajiny vyhrotila.

Elyzejský palác po telefonáte lídrov uviedol, že pondelkový hovor nadväzoval na rozhovory, ktoré Macron uskutočnil so svojimi ruskými a ukrajinskými partnermi, a tento krok prichádza ako súčasť úsilia o deeskaláciu napätia. Paríž ďalej uviedol, že Macron a Putin privítali "pozitívny pokrok" po stredajších rozhovoroch v normandskom formáte (Francúzsko, Nemecko, Rusko a Ukrajina) a podporili ďalší dialóg o implementácii dohôd o prímerí na Ukrajine dohodnutých v roku 2015.

Relatívne zmierlivý tón Macrona voči Rusku je v kontraste s tvrdšou rétorikou francúzskych spojencov v NATO – Británie či Spojených štátov, poznamenala AFP. Rusko popiera, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky vrátane toho, že Aliancia sa nebude rozširovať smerom na východ a Ukrajina sa nikdy nestane členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy.