Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Macron označil plánované referendá na Ukrajine za vrchol cynizmu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN 20. septembra 2022 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Myslím si, že to, čo Rusko ohlásilo, je výsmech, povedal novinárom v New Yorku pred svojím vystúpením na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN.

New York 20. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil v utorok proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, pričom uviedol, že medzinárodné spoločenstvo ich neuzná. Akékoľvek hlasovanie o anexii je podľa jeho slov právne bezvýznamné. Predmetné referendá zároveň označil za "výsmech" a "vrchol cynizmu", informujú agentúry AFP a Reuters.

"Myslím si, že to, čo Rusko ohlásilo, je výsmech,"
povedal novinárom v New Yorku pred svojím vystúpením na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Ohlásenie referend označil za "novú provokáciu", ktorá nijako neovplyvní pozíciu Francúzska.



"Samotná myšlienka zorganizovať referendá v oblastiach, ktoré sú svedkami vojny a sužujú ich bombové útoky, je vrcholom cynizmu," dodal Macron.

Referendá o pričlenení sa k Rusku - v termíne od 23. do 27. septembra - ohlásili v utorok menovite predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.