Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Macron označil vojnu na Ukrajine za brutálnu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas ceremoniálu pri príležitosti 78. výročia spojeneckého vylodenia v Provence počas druhej svetovej vojny, čo pomohlo oslobodiť južné Francúzsko, v meste Bormes-les-Mimosas 19. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Macrona sa Putin snaží vnútiť Európe svoju imperiálnu svojvôľu.

Paríž 20. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že dôsledky vojny na Ukrajine pretrvávajú, a vyzval obyvateľov Francúzska, aby akceptovali, že súčasné problémy sú "cenou, ktorú musia zaplatiť za slobodu v Európe".

Ako informovala agentúra AFP, Macron prišiel s touto výzvou len niekoľko hodín po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V prejave pri príležitosti 78. výročia oslobodenia mesta Bormes-les-Mimosas v departemente Var, ležiacom v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur, Macron označil útok ruskej armády na Ukrajinu za brutálny a deklaroval, že 24. februára sa do Európy vrátila vojna, ktorá zúri "len niekoľko hodín (cesty) od našich hraníc".

Podľa Macrona sa Putin snaží vnútiť Európe svoju "imperiálnu svojvôľu". Porušovaním suverenity štátov a "neakceptovateľným pohŕdaním národmi" Putin privoláva z minulosti "prízraky pomsty" a chce, aby sa stali súčasťou každodenného života "Európy, našich susedov, našich priateľov," vyhlásil Macron.

Macron, ktorý dlho zdôrazňoval dôležitosť dialógu s Putinom, je voči ruskému prezidentovi čoraz kritickejší, pripomenula AFP.

V najnovšom telefonáte s Putinom Macron naliehal na Rusko, aby prijalo ukrajinské podmienky a umožnilo jadrovým inšpektorom OSN, aby navštívili najväčšiu európsku jadrovú elektráreň v meste Záporožie, ktorú obsadili ruské jednotky.

Prítomnosť ruských vojakov v objekte a neprehľadná situácia vyvolávajú veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva, pripomenula AFP.

Putin a Macron diskutovali aj o preprave obilia a iných potravinových komodít z Ruska, na ktoré sa vzťahujú výnimky zo sankcií uvalených na Rusko po jeho vpáde na Ukrajinu.

Ako pripomenula agentúra AFP, šlo o 20. telefonický rozhovor Macrona s Putinom v tomto roku, ale prvý za posledné tri mesiace.