Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii 26. marca 2026. Foto: TASR/AP

Podľa AFP však francúzsky prezident neoznámil žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brazília/Paríž 27. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Chcem, aby sme otvorili kapitolu nových ponoriek... aby sme sa pozreli jadrovému pohonu do tváre a zároveň dokonale rešpektovali všetky záväzky týkajúce sa nešírenia jadrových zbraní. Ak to chcete, Francúzsko vám bude stáť po boku," uviedol Macron.

Podľa AFP však francúzsky prezident neoznámil žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Macron vystúpil v lodenici v meste Itaguaí neďaleko Ria de Janeiro počas slávnostnej ceremónie pri príležitosti spustenia tretej brazílskej ponorky navrhnutej vo Francúzsku, ktorá podľa AFP pomôže zabezpečiť dlhé pobrežie tejto juhoamerickej krajiny.

Výroba ponoriek s konvenčným pohonom je súčasťou dohody o strategickej spolupráci, ktorú v roku 2008 dosiahli brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Obsahovala tiež nákup 50 francúzskych vrtuľníkov Caracal.

Brazília v rámci tejto dohody tiež plánuje vyrobiť svoju prvú ponorku na jadrový pohon s názvom Álvaro Alberto. Stala by sa tak prvou krajinou okrem stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Ruska, Číny, Británie a Francúzska), ktorá by mala takúto ponorku k dispozícii.

S návrhom a konštrukciou pomáha francúzska zbrojárska spoločnosť Naval Group. Brazília si sama navrhuje jadrový reaktor a snaží sa Francúzsko presvedčiť, aby jej poskytlo ďalšie technológie a pomohlo integrovať reaktor do ponorky. Paríž sa k transferu takýchto technológií stavia zdržanlivo vzhľadom na problémy súvisiace so šírením jadrových zbraní.

V súčasnosti sa diskutuje o možnosti spolupráce s Francúzskom, a to aj v oblasti jadrovej energie a jadrového paliva, uviedla predstaviteľka brazílskej diplomacie Maria Luisa Escorelová, ktorá uznala, že ide o strategickú a citlivú záležitosť.

Projekt ponorky na jadrový pohon sa výrazne oneskoril, predovšetkým v dôsledku rozpočtových obmedzení. Jej spustenie na vodu sa podľa brazílskeho vojenského námorníctva očakáva medzi rokmi 2036 a 2037.