Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Macron potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O smrti novinára pôvodne informoval gubernátor ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Francúz podľa neho utrpel zranenie krku pri ruskom útoku na evakuačné vozidlo.

Paríž 30. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine, ktorý zahynul počas ostreľovania v Donbase. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

O smrti novinára pôvodne informoval gubernátor ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Francúz podľa neho utrpel zranenie krku pri ruskom útoku na evakuačné vozidlo.

"Frederic Leclerc-Imhoff bol na Ukrajine, aby ukázal skutočný obraz vojny. V humanitárnom autobuse s civilistami, nútenými utiecť pred ruským ostreľovaním, bol smrteľne zranený," napísal Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Vyjadril pritom podporu všetkým pracovníkom médií pokrývajúcim dianie v oblastiach bojov na Ukrajine.

Na nedatovanej snímke francúzsky novinár Frederic Leclerc-Imhoff. Francúzsky novinár zahynul 30. mája 2022 pri ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a denníka The Guardian. Jeden z nábojov podľa neho zasiahol do krku akreditovaného francúzskeho novinára, ktorý celú evakuáciu zaznamenával a následne svojmu zraneniu podľahol. Evakuačné operácie boli po útoku pozastavené.
Foto: TASR/AP


Leclerc-Imhoff pracoval pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Televízia uviedla, že jej 32-ročný zamestnanec bol na Ukrajine na druhej služobnej ceste od začiatku ruskej invázie.

Ukrajinské a francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že novinár zahynul neďaleko mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk.

"Francúzsko požaduje čo najrýchlejšie začatie transparentného vyšetrovania, ktoré objasní okolnosti tejto tragédie," uviedla vo vyhlásení šéfka francúzskeho rezortu diplomacie Catherine Colonnová, ktorá v pondelok absolvovala návštevu Kyjeva.

Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku uvádza, že od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine bolo zabitých už viac ako 10 novinárov.