Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Macron pre nepokoje opustil summit,apeluje na rodičov i sociálne siete

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 30. júna 2023. Foto: TASR/AP

Rodičov vyzval, aby nedovolili svojim deťom zúčastniť sa na výtržnostiach, a na sociálne siete apeloval, aby odstránili "najcitlivejší obsah" súvisiaci s nepokojmi.

Paríž 30. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok predčasne opustil summit EÚ v Bruseli, aby predsedal mimoriadnemu zasadnutiu vlády v Paríži o prebiehajúcich nepokojoch po celom Francúzsku. Rodičov vyzval, aby nedovolili svojim deťom zúčastniť sa na výtržnostiach, a na sociálne siete apeloval, aby odstránili "najcitlivejší obsah" súvisiaci s nepokojmi. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Podľa Macrona približne tretinu z takmer 900 zadržaných výtržníkov počas uplynulej noci tvorili "mladí alebo veľmi mladí ľudia".

"Je zodpovednosťou rodičov, aby ich deti zostali doma," povedal novinárom po zasadnutí vlády a dodal, že "nie je vecou štátu robiť to za nich".

Podľa neho nepokoje nepriamo podporujú aj sociálne siete, pretože výtržníci sa vo veľkej miere organizujú prostredníctvom nich. "Občas máme pocit, že (mladí výtržníci) sa na uliciach správajú, ako keby boli vo videohrách, ktoré ich takto vnútorne otrávili," vyhlásil francúzsky prezident.

Nepokoje zasiahli celé Francúzsko po tom, čo v utorok počas cestnej kontroly policajt v Nanterre na predmestí Paríža zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu. Demonštranti aj počas uplynulej noci v uliciach mnohých miest vytvorili barikády, podpaľovali autá a na policajtov hádzali pyrotechniku. Polícia odpovedala vodnými delami a slzným plynom. Počas tretej noci nepokojov utrpelo zranenia najmenej 200 policajtov.